КУЧЕТА ВМЕСТО F-16

Мрежата полудя по клипа на куче-робот, което се разхожда из улиците на Шанхай и предупреждава гражданите да си стоят у дома. Виралното видео достигна и до Столичния общински съвет, където беше обсъдено и взето решение – София ще стане първата европейска столица, която ще въведе в експлоатация кучета-роботи.

От СОС заявяват, че това ще реши редица проблеми на столицата, като се смята, че кучетата-роботи ще спомогнат за значителен спад в ухапвания от бездомни питомци сред гражданите. Предвидедно е роботите да се включат и в редица социални дейности – разнасяне на храна по домовете по програмата „Топъл обяд“, следене на реда в паркингите на големите търговски обекти, извършване на бързи COVID тестове, търкане на билетчета от лотарията и много други.

Приложението на роботизираните домашни любимци е толкова голямо, че от Министерския съвет смятат да влезнат в преговори с Китай за доставката на 6828 кучета-роботи порода померан, които освен с чар ще спомагат и с противовъздушната отбрана на страната. Малките сладури ще бъдат със специални прикрепени на гърбовете си мини-установки тип Patriot, вериги за по-добро сцепление при зимни условия, както и дизел 100 за първите 6 месеца, при 24-часови наряди.

По първоначални сметки, една глутница ПВО кучета ще са на цената на четвърт самолет F-16, а и сроковете за изработка и доставка са значително по-кратки – до 30 дни, с безплатната доставка на АлиЕкспрес и проследяването й в реално време.