Топлофикация в протестна готовност

Служители на топлофикациите в страната ще се съберат днес на протест в Южния парк в София. Предвижда се блокиране на основните алеи в парка, което ще попречи на майките и децата да се възползват от хубавото време, както и организиране на състезания по волейбол и футбол сред протестиращите в тревните площи, което пък ще блокира тяхното използване от страна на кучетата. Също ще изкупят и всичката студена бира от капанчетата, така че гражданите да не могат да седнат като “човек да изпият по една бира в парка”.

Причината за протеста е очакваното спиране на парното в следващите дни, което ще доведе до прекратяване на отоплителния сезон. „Очаквахме значително по-дълъг сезон, поне до края на май“ – заявиха лидерите на недоволните служители. „Приходите, които бяха планирани да получим от по-дълъг отоплителен сезон, щяха да бъдат изразходвани за извършване на жизненонеобходими за оцеляването на дружеството капиталови разходи за закупуване на електрически тротинетки за служителите.“ Към тротинетките се предвижда да бъдат закупени и светлоотразителни жилетки с цел подобряване сигурността на служителите при придвижването им в тежкия столичен трафик, поставки за чаши за кафе и по един ключ тип „звезда“, ама не еврейска.

Освен пропадналата обществена поръчка, която би осигурила сериозна заетост на озверели от глад и нищета чиновници, ранното прекратяване на отоплителния сезон би поставило в риск и плана за възстановяване и преодоляване на последствията от COVID-19 в България, тъй като тротинетките са били основно звено, покриващо зелените изисквания на Европейския съюз, от една страна, и увеличаване на независимостта на държавата от вносни енергоизточници, от друга. Очаква се Фъндъкова да докара 61 автобуса от градския транспорт на протеста, с които да нагледно да покаже концентрация на фини прахови частици и да наблегне на нуждата от алтернативен транспорт.

Целта на протеста е управляващата коалиция да въведе законодателни промени, според които се забранява на синоптиците да съобщават за температури, по-високи от 11 градуса поне до 10 май. Предвиждат се и сериозни глоби за абонатите, които посмеят да затворят кранчето на радиаторите си преди тази дата. Възможни са и алтернативни наказания като затапване на студената вода, поставяне на капещи кранчета и на допълнителни тръби минаващи през апартамента за по-висока такса сградна инсталация.